FUM FUM FUM, NADALES IL•LUSTRADES MADE IN SANT BOI

Col·labora amb la campanya de Joguines per a tothom amb la compra d’aquest llibre amb nadales il.lustrades i musicades (inclou un CD) en el que hi han col.laborat il.lustradors i il.lustradores de primer nivell, així com grups musicals locals.

Recuperem l’entrevista que li vàrem fer l’any passat a Raquel Gu i Marta Guijarro, impulsores d’aquest projecte!

– Com va sortir la idea de Fum, Fum, Fum? Qui hi ha darrere?

Raquel – Fa gairebé dos anys se’m va acudir que podia ser una bona idea barrejar les bandes de música i els il·lustradors de Sant Boi en una obra coral que estigués dedicada a quelcom que tots compartim, com són les festes de Nadal, i ho vaig proposar al regidor de Cultura que va agafar la idea al vol. Jo he treballat molts anys d’editora, i vaig trucar a la Marta, que és dissenyadora gráfica i té un estil que m’encanta, per si li venia de gust embarcar-se en el projecte i encarregar-se de tota la part gràfica. A la Marta l’havia conegut en un projecte col·lectiu anterior de l’Ajuntament, el llibre Cartes a Baltasar, de Roland Fosso, il·lustrat per una colla de dibuixants locals. Ens havíem entès molt bé llavors, i vaig pensar que podiem fer un bon tàndem plegades per tirar endavant aquest projecte (i així ha estat!). Per a la part musical vam anar a buscar l’Ángel Dorao, músic i productor, al que coneixiem per un projecte anterior en el que havia col·laborat amb l’Ajuntament de Sant Boi, el disc Veus contra la violència masclista.

Darrere de Fum, fum, fum hi ha la Marta Guijarro (www.mguijarro.com), l’Ángel Dorao (http://www.angeldorao.com/angel-dorao/) i jo mateixa, Raquel Gu (@RaquelGuillustration).

– Quins il·lustradors participen?

La Marta i jo vam voler tenir en compte artistes coneguts i artistes que encara no són tan coneguts, però el denominador comú era que fossin artistes de Sant Boi amb una obra interessant. Tenim pintors, com ara en Francesc Baiget i l’Anna Claret; il·lustradors com l’Ivan Bravo, el Josep Inarejos, l’Alexis Bukowski, la propia Marta Guijarro i jo; un dibuixant i creador multidisciplinar, en Javier Adell; un dibuixant de cómics, en Toni Carbos; una creadora d’stopmotion, l’Helena Garcia; un tatuador, en Manu Sardu; i un artista de la cal·ligrafia com és l’Ivan Castro. Són estils molt diversos, i per tal d’unificar el concepte gràfic del llibre vam decidir fixar una paleta de tres colors, més el blanc i el negre, que donés una unitat. El resultat ha estat espectacular.



– Quins músics col·laboren al disc?

Marta i Raquel: La tria de les bandes va anar a càrrec del Javi Doblas, de La Cápsula del Tiempo, de Sant Boi. El criteri és el mateix que amb els il·lustradors: artistes de Sant Boi amb una obra interessant, però en aquest cas en Javi va marcar una línia diferencial clau: que fossin músics i bandes que tinguessin temes propis i no es dediquessin a fer versions. Això ha deixat fora del projecte a bandes de versions molt interessants, però calia acotar per un cantó o un altre i aquest va semblar-nos un bon denominador comú a tots plegats; a més a més, sempre les podem reservar per a propers projectes. Així, tenim a Ismael Clark, Coet, Molsa, Olvido París, David Coronel, Chet, Sigma 6, Deskartats (), Aston, Escalonaos, amb el col·laborador més jove del projecte, el bateria Daniel González, que només té 17 anys; i els Trau.

L’objectiu a l’hora de buscar tant els músics com els il·lustradors és mostrar el talent que tenim a la nostra vila. Sovint es mira cap a fora per buscar bandes de música o dibuixants, quan aquí tenim artistes de gran qualitat que estan fent coses molt interessants, tant al nostre país com a l’estranger (l’Ivan Castro, la Carmen Doorá, en Toni Carbós, l’Ismael Clark, l’Ivan Bravo…); i aquest llibre-disc vol ser un aparador que mostri una part de tot el talent santboià. I dic “una part” perquè, per raons d’espai no ha estat possible encabir-lo tot, evidentment, però tant de bo això sigui una llavor per tirar endavant altres projectes col·lectius que donin a conèixer més artistes de la vila.

– On heu fet les gravacions?

Marta i Raquel: Les gravacions s’han fet a l’estudi Musicart Barcelona (http://www.angeldorao.com/musicart-studio/), l’estudi que el director musical del projecte, l’Ángel Dorao, té al barri de la Ciutat Cooperativa de Sant Boi. És un estudi on hi graven músics d’arreu i pel que han desfilat els músics del Fum, fum, fum. El mateix Ángel s’ha encarregat de mesclar i masteritzar les peces.

–A Sant Boi hi ha una comunitat artista molt extensa, teniu algun foro o lloc on posar tot aquest art en comú?

Marta i Raquel: Per ara no tenim un fòrum concret per això, però sí alguns espais on ens podem reunir. Per aquest projecte hem pogut fer servir espais de trobada per reunir-nos amb els col·laboradors del llibre-disc, com ara Cal Ninyo; i també hem pogut comptar amb una sala al Museu de Sant Boi.

–Com heu triat les nadales?

Marta i Raquel: La tria de les nadales és el resultat d’una enquesta titulada Quina és la teva nadala preferida? que va fer l’ajuntament de Sant Boi el Nadal de l’any passat per aquest projecte. Són les nadales que més agraden a la gent de Sant Boi i, com veureu, n’hi ha en català, en castellà i també en anglès. Per això ens agrada dir que és un llibre coral, perquè a més a més de que hi ha col·laborat un bon grapat d’artistes i músics santboians, la tria de les nadales també l’ha feta la gent de la vila.

–On podem adquirir aquesta explosió d’art? I quin preu té?

El podràs adquirir als Casals de Sant Boi i a la Fira de la Puríssima durant el 6, 7 i 8 de decembre (al “Vi-Cult” i a l’estand de Creu Roja). Preu 5€ com a donatiu per la campanya de recollida de joguines.

Marta i Raquel– No voldríem acabar aquesta entrevista sense destacar la gran feina que han fet tots els col·laboradors d’aquest llibre-disc. La disposició per treballar, per enjogassar-se amb les cançons i amb els dibuixos ha estat genial. Recordo que un dia d’aquest estiu passat, vam anar a l’estudi de l’Ángel Dorao, Musicart Barcelona, que és qui s’ha ocupat de la direcció musical del projecte, a escoltar com havien quedat les nadales, que gairebé ja estaven enllestides… i escoltant-les ens vam emocionar de com s’ho havia “currat” tothom. I el mateix passava a mida que ens anavem arribant les il·lustracions per correu, ens quedàvem amb la boca oberta!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s